點新聞
每日點新聞 點解香港事
標籤

移英黃絲自稱流着英女皇嘅血 唔派利是唔食年榚唔寫揮春

 

「人一黃, 腦便殘!」確是名言。有投奔英國嘅黃絲近日趁農曆新年又大放厥詞,聲言自己唔係中國人,流住英女皇嘅血,所以要告別中國傳統喎。不少網民揶揄「從未見過、聽過、諗過,有人臉皮可以厚成咁」,亦有叫佢唔好再用中文,「既然已經升級成為鬼佬,就要似返個鬼佬」,同埋「最緊要唔好番香港」。

該名移英黃絲日前在fb群組「英國香港人生活經濟圈·生活/搵工/工作/搵幫手/招聘/補習/教音樂/創業/生意推廣/二手買賣」發帖,話自己過咗嚟英國生活,要告別中國傳統,做返個堂堂正正英國人。從今年起唔會再搞中國新年儀式,如派利是、寫揮春、食年榚、着到成身紅。佢更大放厥詞,聲言自己唔係中國人,流住英女皇嘅血,食緊英國嘅福氣喎。只不過,如果人家不當你是自己人,說好聽點叫二等公民,說難聽點連難民也不如囉。

稿件由上傳 · 文責自負 · 不代表本網立場
評論
相關新聞
相關度
相關度
從新到舊
從舊到新
搜全文 
全文
標題
關鍵字
goTop