點新聞
每日點新聞 點解香港事
標籤

社交網絡現阿Mo假帳號 Terry帖文籲大家小心

阿Mo出現假(左)帳號。(IG截圖)

MIRROR紅館演唱會發生嚴重意外,其中身受重傷舞蹈員李啟言(阿Mo)目前仍在醫院深切治療部留醫,情况危殆。繼先前有人疑借阿Mo及其女友名義眾籌醫藥費被闢謠,近日更有人在社交平台以阿Mo名義吸粉,其賬號名稱、頭像和簡介與阿Mo本人賬號極為相似。

有份參與是次MIRROR紅館騷演出、曾參加《全民造星II》的吳振楠(Terry)為此發文︰「呢個時候仲要做咁嘅事嘅人,就算你得到幾多,你自己都唔會過得好的。呢個ac係假的,真嘅id唔係咁,驚有人開假帳(號)呃人錢。THIS IS FAKE,大家小心。」

至於之前傳出的眾籌事件,So Ching的Fan Club已發文否認,23名參與MIRROR演唱會的舞蹈員亦發聯合聲明,表示未為受傷舞蹈員發起眾籌,籲外界勿誤信眾籌之事。

Terry發文提醒大家小心。(IG截圖)

點新聞特約記者陳惠芳報道

更多閱讀:

MIRROR演唱會意外|舞蹈員澄清無為傷者籌款 警籲市民留意

評論
相關新聞
相關度
相關度
從新到舊
從舊到新
搜全文 
全文
標題
關鍵字
goTop