點新聞
每日點新聞 點解香港事
標籤

憶回歸Twins祝香港繼續繁榮 祖兒冀以粵語歌傳播文化

Twins 2001年正式出道。

今年是香港回歸祖國25周年,曾經歷回歸的港人在今日有何感受?Twins在接受點新問記者訪問時說:「回歸前我哋仲係讀緊書、回歸後我哋已經係Twins,哈哈,咁快就已經25年,希望香港繼續繁榮,無論經濟、娛樂等等各方面,我哋都深信會越嚟越好。」

天后容祖兒表示,會繼續唱好廣東歌。

近年在內地工作的天后容祖兒,在接受點新聞記者採訪時說:「眨吓眼原來已經25年,發覺時間真係過得好快。希望疫情快啲過去,大家都可以回復番正常生活,愈嚟愈好。」

對於為慶祝香港回歸25年推出的港樂節目《聲生不息》,祖兒也曾透過視頻指導炎明熹以表支持。她說:「粵語歌係有我哋中國文化色彩,而喺世界各地都備受喜愛,只要我一日都能唱,我一定不遺餘力唱好粵語歌,帶動我哋嘅文化。」

Twins表示,流行音樂同電影發展是全世界通行的文化交流,她們希望未來可以有更多機會,將中國文化更加發揚光大。

(點新聞特約記者陳惠芳報道)

評論
相關新聞
相關度
相關度
從新到舊
從舊到新
搜全文 
全文
標題
關鍵字
goTop