點新聞
每日點新聞 點解香港事
標籤

虎口解密|無知少女亂入虎口 三星堆變咗「生煎堆」?

2020年,國家對位於四川省嘅三星堆文化遺址開展重新挖掘的工作,今期虎口解密,老虎仔就同大家講下神奇嘅「三星堆」文明。

話說喺1929年,一名叫燕道誠嘅四川農民同佢個仔喺位於成都北面約40公里嘅廣漢市挖掘到大量文物,經過研究發現,這批文物不太像中原文明的產物,反而同埃及文明,波斯文明乃至外星文明比較接近!這就是傳說中的「三星堆」文明!該批文物包括象牙,海貝等生物遺跡,但是據專家表示,位於內陸的該地既沒有大笨象更不可能有海產物,文物中包含的面具和金製品所採用的技術極為先進,與夏商朝同時期的青銅器完全不一樣!

究竟「三星堆」文明因何而起?因何而滅?歡迎收睇今期《虎口解密》!BTW,今期有純情少女Sandy亂入,仲唔快啲入嚟睇睇!

評論
相關新聞
相關度
相關度
從新到舊
從舊到新
搜全文 
全文
標題
關鍵字
goTop