點新聞
每日點新聞 點解香港事
標籤

來論丨購回股份都玩批鬥 渣哥手段「真夠渣」

稀思路/筆是機場

創業者對投資者說:「我想購回股份。」

投資者說:「好呀。」

創業者:「我想只計算實際資產及負債,以現時實際市值購回股份。」

投資者:「...不如用呢個價錢回購股份?...」

創業者:「感到非常震驚、無能為力、接受不了、竟然被要求以倍數計嘅價錢、團隊可能會集體辭職離開、面對鵲巢鳩佔嘅殘酷現實、別無他法之下、集體辭職亦都可能係作為一間小店,能夠向財雄勢大嘅上市集團作出抗議控訴嘅唯一方法 ......」

以上故事,大家聽到都可能覺得荒謬,一間公司想向投資者購回股份,竟然要求人用「計算實際資產及負債」嘅市值去賣股份?然後事敗,竟然仲玩情感勒索,話人哋「鵲巢鳩佔」,呢件事唔係筆者幻想出嚟嘅故事,而係已經發生嘅事實,話說由「黃人」渣哥、譚小環成立嘅「渣哥一九九六懷舊小食店」及「大渣哥茶記」,希望由「毛記葵涌」手上回購股份,不得要領之下,就開始玩批鬥,事件除咗反映「黃吃黃」係黃色經濟圈不變嘅本質外,亦反映咗黃人成日話自己幾齊心、幾有鬥志,一講到錢,其實必然反面。

要分析「渣哥VS毛記」一事,首先要搞清楚「渣哥」到底咩狀況。近日網上就有分析指,因為有「保就業」計劃,2020 /2021年,渣哥一九九六收入為2200萬元,賺180萬元;大渣哥收入2300萬元,賺320萬元;即係總收入4500萬元,賺500萬元。2021 /2022年,總收入6100萬元,蝕380萬元。如果分析係準確嘅,一間有6000萬元營業額嘅公司,都算係小店,渣哥到底喺度呃邊個?

一間公司有6000萬元營業額,然後要求大股東以「資產及負債」嘅市值去購回股份,合唔合理呢?筆者想講,絕對唔合理,因為一間公司嘅價值除咗睇資產同負債外,有讀過會計嘅朋友,都知道一間公司仲有一樣嘢好值錢,叫商譽(Goodwill),例如一間公司,可能佢剩資產只係得500萬元,但因為佢已經喺市場上建立咗地位,所以好多人光顧佢,令呢間公司嘅實際價值超過資產值嘅幾倍。相同道理,姑勿論「渣哥」係咪專吸黃人血,但佢喺所謂「黃色經濟圈」都有一定名氣,叫股東賣股份而要求「以2018年當時入股(只計算實際資產及負債)之同樣條件之下,以現時實際市值購回毛記葵涌持有之49%股份」,人哋唔接受都好正常。

除咗筆者,其實有唔少人包括網民,都認為渣哥嘅手法有問題,例如有網民就直指「輸果時人地出手幫,依家贏又想自己賺返晒?」、「疫情尾聲就想踢人出局自己賺曬,笑咗」、「咁樣逼人賣都係第一次見」;依家特區政府可能會再放寬檢疫政策,本港市場有望進一步復常,渣哥嘅做法,好多人都看在眼內。我哋中國人有句話,叫「人情還人情,數目要分明」,要人投資完又好似「做善事」咁賣番啲股份出嚟,唔成功就玩公審,能夠咁樣挑戰人類常識、認知嘅人,除咗「黃人」、攬炒派之外,都好難再搵例子了,但無論如何,「渣哥VS毛記」呢件事夠好睇,小二,唔該畀多碟花生嚟!

評論
相關新聞
相關度
相關度
從新到舊
從舊到新
搜全文 
全文
標題
關鍵字
goTop