星期二 , 3 月 31 2020
首頁 / 焦點 / 有心之人散播假消息 用外國舊圖造謠係武漢

有心之人散播假消息 用外國舊圖造謠係武漢

目前本應係萬眾一心抗擊疫情嘅時候,但偏偏有別有用心之人散播假消息,企圖製造恐慌、抹黑中國。有人分享一張相片,地上全都係倒下嘅人,然後配字:「美國衛星空照武漢城鎮上方,中國疫情肆虐,大街上到處是死人」。不過有眼尖網民就發現,該相片其實攝於2014年德國法蘭克福,當時為咗紀念一個納粹集中營中528名受害者而進行嘅行為藝術活動,同武漢毫無關係。呢種盜用舊圖編故仔、為達自己目的不惜利用他人痛苦大做文章嘅行為,簡直無恥。大家都要注意唔好輕信謠言,自己注意分辨。

無懼打壓 繼續發聲 歡迎到 Apple/Google play store 下載 「點新聞」app 或直接進入點新聞網站瀏覽最新最準的新聞資訊:

www.dotdotnews.com

使用其他社交媒體訂閱點新聞

YouTube: youtube.com/c/dotdotnews點新聞

Telegram: t.me/dotdotnews

Instagram: instagram.com/dotdotnews

發佈留言

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!