星期五 , 2 月 28 2020
首頁 / 點生活 / 拜年遇親戚過度關心 「不回答」衣飾幫到你

拜年遇親戚過度關心 「不回答」衣飾幫到你

農曆新年跟親朋戚友聚首一堂,本身係件好開心嘅事情,但……少不了會被人「問長問短」,尤其係啲好個人嘅問題,由感情狀況、個人收入、以至子女學業都問得鉅細無遺,搞到班後生唔知點答。

不少人就見招拆招,諗出奇奇怪怪嘅方式應付長輩嘅熱情,例如近年好興着「不回答」系列衣飾,大隻字印住唔好問、唔會答嘅問題,一係直接印咗長輩可能會問嘅問題答案,塞住親戚把口。都有人遠離「是非之地」去旅行,見唔到咪唔駛煩囉~冇錢旅行嘅打工仔,都可以考慮留喺公司OT嘅~

無懼打壓 繼續發聲 歡迎到 Apple/Google play store 下載 「點新聞」app 或直接進入點新聞網站瀏覽最新最準的新聞資訊:
www.dotdotnews.com

使用其他社交媒體訂閱點新聞
YouTube: youtube.com/c/dotdotnews點新聞
Telegram: t.me/dotdotnews
Instagram: instagram.com/dotdotnews

發佈留言

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!