星期六 , 2 月 29 2020
首頁 / 點生活 / 新年笑一下 | 一隻共享貓咪的雙重生活

新年笑一下 | 一隻共享貓咪的雙重生活

近日,一個墨西哥家庭發現佢哋屋企的寵物貓Pixi過著雙重生活,喺隔離幾條街區之外,Pixi竟然有第二個家,有另一個不同的名。

其中一個主人Mary解釋道,Pixi在過去兩年中不間斷會離開自己屋企,直到上個月她發現佢戴住一個新頸圈後,先開始懷疑除咗自己以外,仲有另一個家庭在照顧Pixi。於是她便寫了一張便條,放喺Pixi的新頸圈下,並等待佢再次出走。

呢張紙條寫道「祂的名字叫Pixi,我覺得祂有2個家,哈哈」。不久之後,Pixi的項圈下果然有另一張紙條,上面寫道「祂叫Huarache,睇來祂確實有兩個家,哈哈!你好啊!呢只小貓咪的另一對父母。」 從此,Pixi / Huarache變成呢兩個人類家庭之間的唯一交流方式。據悉,目前他們繼續共享呢只小貓咪,並只通過Pixi / Huarache送信來保持聯系。

無懼打壓 繼續發聲 歡迎到 Apple/Google play store 下載 「點新聞」app 或直接進入點新聞網站瀏覽最新最準的新聞資訊:
www.dotdotnews.com

使用其他社交媒體訂閱點新聞
YouTube: youtube.com/c/dotdotnews點新聞
Telegram: t.me/dotdotnews
Instagram: instagram.com/dotdotnews

 

發佈留言

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!