星期一 , 1 月 27 2020
首頁 / 點生活 / 十二月是你一年中最重的時候? 專家話: 零食是更好的減重方式?

十二月是你一年中最重的時候? 專家話: 零食是更好的減重方式?

通常對於每一個人來講,長假後的體重將達到頂峰,特別喺聖誕或者新年。而呢啲增加的體重需要大約半年先可以完全減晒。美國康乃爾大學「食品及品牌實驗室」的Brian Wansink就同來自芬蘭坦佩雷理工大學的同事分析咗來自三個國家三千多名參與者的體重同變化。他們發現,參與者需要大約5個月先可以減咗節假日激增的體重,5至11月期間體重先會維持穩定。咁如果你平時要返工又無時間,點樣先可以輕鬆地減肥呢?

根據國家肥胖研究協會所言,如果想要保持苗條,最好的建議就係少食多餐。英國國家健康與照顧卓越研究院主席(David Haslam)大衛教授就畀如下建議:「健康的零食對於工作中的人來講係完美的,因為佢哋好難喺繁忙的生活中規律進食。」

但大衛教授推崇的係一種新嘅健康零食概念,佢號召人們食下高糖水果零食的時候,亦要攝入大量的新鮮蔬菜,以使身體獲得平衡。而來自國家肥胖研究協會的Tam就表示「少食多餐對保持身材更好,因為坐落來食一大餐通常會使人唔知唔覺食過多,導致一日攝入的卡路里超標。」再加上,好多身材勁爆又少運動的女明星都話自己的減肥Secret係食低卡路的零食加上少吃多餐,你仲唔試下?

無懼打壓 繼續發聲 歡迎到 Apple/Google play store 下載 「點新聞」app 或直接進入點新聞網站瀏覽最新最準的新聞資訊:
www.dotdotnews.com

使用其他社交媒體訂閱點新聞
YouTube: youtube.com/c/dotdotnews點新聞
Telegram: t.me/dotdotnews
Instagram: instagram.com/dotdotnews

發佈留言

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!