2019年11月13日,星期三
首頁 / 點生活 / 植物奶定牛奶好? 因人而異按體質揀至啱

植物奶定牛奶好? 因人而異按體質揀至啱

如果你唔係素食者亦冇對牛奶消化不良,絕對可以選擇牛奶。牛奶嘅營養成分具有保護心臟嘅作用,可以提高免疫力,對腸道微生物組有正面影響。牛奶係鈣和維他命D嘅來源,能保持骨骼健康,並有助於體重管理。

對於唔喜歡牛奶或者不能消化牛奶嘅人嚟講,豆奶係一個好選擇。選擇植物奶時需要注意閱讀產品背後嘅營養標籤,以確保製造商沒有額外加糖。普通市民應避免選擇每份量多於3克飽和脂肪嘅奶類。而患心臟病或高膽固醇人士更需注意飽和脂肪的嘅量,應選擇每份量不多於2克飽和脂肪的奶類。另外亦要注意植物奶嘅蛋白質含量比牛奶為低。

無懼打壓 繼續發聲 歡迎到 Apple/Google play store 下載 「點新聞」app 或直接進入點新聞網站瀏覽最新最準的新聞資訊:
www.dotdotnews.com

使用其他社交媒體訂閱點新聞
YouTube: youtube.com/c/dotdotnews點新聞
Telegram: t.me/dotdotnews
Instagram: instagram.com/dotdotnews

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!