2019年11月22日,星期五
首頁 / 點生活 / 以茶代酒都會醉?原來係因為有呢樣物質

以茶代酒都會醉?原來係因為有呢樣物質

大家有冇諗過,其實飲茶都會醉?茶醉多數會出現係甚少飲茶嘅人身上,由於一過飲太多濃茶,就會出現茶醉。其症狀包括噁心、頭暈、乏力、心慌、站立不穩,嚴重嘅話可能會引發肌肉顫抖、心律不正、抽搐等極似飲醉酒嘅狀態。而成因係因為茶葉中嘅茶鹼。

茶鹼是一種化學物質,存在於茶葉中,佢嘅結構與咖啡因十分相似,具有促進心臟機能和血液循環的功能,所以當茶鹼進入人體內時,就會出現以上描述嘅症狀。如果大家係屬於易茶醉體質嘅話,可以盡量選擇重度發酵過嘅熟茶,例如紅茶和烏龍茶,以避免茶醉。

無懼打壓 繼續發聲 歡迎到 Apple/Google play store 下載 「點新聞」app 或直接進入點新聞網站瀏覽最新最準的新聞資訊:
www.dotdotnews.com

使用其他社交媒體訂閱點新聞
YouTube: youtube.com/c/dotdotnews點新聞
Telegram: t.me/dotdotnews
Instagram: instagram.com/dotdotnews

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!