2019年11月13日,星期三
首頁 / 點生活 / 杯麵VS袋裝即食麵 何者較健康?

杯麵VS袋裝即食麵 何者較健康?

OT忙想食麵,咁宵夜食杯定袋裝即食麵會比較健康啲?

杯麵紙杯嘅內膜,多數係低密度聚乙烯的塑膠薄膜(LDPE),耐熱度在70至90℃。咁矛盾就出現了:淥麵嘅熱水都是用滾水,即係100℃,咁LDPE咪會融化?

據台灣癌症基因會嘅資料,LDPE係唔會產生毒性。但係呢類物質畢竟唔係天然物質,食入人體後仍需要透過肝臟代謝,食多咗同樣會增加肝臟的負擔。因此營養師會揀袋裝即食麵,再用不鏽鋼煲去煮,盡量減少對肝臟嘅傷害。

無懼打壓 繼續發聲 歡迎到 Apple/Google play store 下載 「點新聞」app 或直接進入點新聞網站瀏覽最新最準的新聞資訊:
www.dotdotnews.com

使用其他社交媒體訂閱點新聞
YouTube: youtube.com/c/dotdotnews點新聞
Telegram: t.me/dotdotnews
Instagram: instagram.com/dotdotnews

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!