2019年12月14日,星期六
首頁 / 焦點 / 梁天琦成暴亂「祖師爺」?暴徒忘「祖訓」:襲警擲樽係暴力

梁天琦成暴亂「祖師爺」?暴徒忘「祖訓」:襲警擲樽係暴力

「旺暴」核心人物之一、被判入獄6年的梁天琦,昨日(9日)與另兩名同案囚犯在高等法院就刑期提出上訴。在連月暴力衝擊中,唔少黑衣暴徒都視梁天琦為「祖師爺」,甚至有人稱佢做「時代革命」先行者。噚日有約400名蒙面黑衣人在法院內外撐場,聲援「祖師爺」,高呼「港獨」口號及揮舞「獨」旗。

不過,有見一啲人咁金魚記憶,有人就喺facebook開咗個「梁天琦·時代革命記事錄」嘅專頁,入面記錄咗梁天琦喺庭上嘅言論,包括「對襲警感到非常之抱歉」、「當日人群掟樽、硬物行為暴力」。為咗脫罪,梁天琦仲批評同路人,話係黃台仰叫衝,仲話自己「身邊嘅人向前推,我好難向後走」。其實梁天琦都講得清清楚楚,割席割出楚河漢界,大家仲想捧佢上「神枱」,真係驚佢坐唔穩啊。

無懼打壓 繼續發聲 歡迎到 Apple/Google play store 下載 「點新聞」app 或直接進入點新聞網站瀏覽最新最準的新聞資訊:
www.dotdotnews.com

使用其他社交媒體訂閱點新聞
YouTube: youtube.com/c/dotdotnews點新聞
Telegram: t.me/dotdotnews
Instagram: instagram.com/dotdotnews
Facebook: https://www.facebook.com/DotdotnewChannel-110040553732613/

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!