2019年8月19日,星期一
首頁 / 即時新聞 / 守護香港集會 | 大會發宣言  冀各方冷靜共護家園 

守護香港集會 | 大會發宣言  冀各方冷靜共護家園 

今日(20日)下午,數以萬計的香港各界人士齊聚金鐘添馬公園,參加「守護香港」集會。集會組織者最後報稱,約有31.6萬人參加活動。據悉,這是香港有史以來人數最多的集會。

大會發出宣言指,最近一連串的衝突、對立、撕裂,令香港引以為傲的法治受到衝擊破壞,大會呼籲各方停一停、諗一諗、傾一傾,冷靜下來尋找出路,共同守護香港,守護自己的家園。

「守護香港」集會宣言如下:

雖然我哋住係唔同嘅地方,做緊唔同嘅工作,甚至屬於唔同嘅世代,但香港係我哋嘅家!我哋要共同守護自己嘅家園!

最近一連串的衝突、對立、撕裂,令到我哋一直引以為傲嘅法治受衝擊、受破壞,一向盡忠職守嘅警員被毆打、被抹黑。我哋嘅家園烽煙四起,一片狼藉。而家嘅香港喺度流緊血,市民喺度流緊淚,我哋大家都十分痛心,亦十分憂心。

今日我哋行出嚟,就係要向全香港呼籲:大家係時候要停一停、諗一諗、傾一傾!

我哋唔要暴力!我哋唔要撕裂!我哋要法治!我哋要和平!我哋要安定!我哋要團結!

我哋深信:只要我哋堅守「一國兩制」,只要我哋支持特區政府依法施政,只要我哋大家同心同行,就冇解唔開嘅結,就冇打唔開嘅鎖。我哋呼籲每一位熱愛香港嘅市民,一齊冷靜落嚟,尋找出路,團結一心,守護香港!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!