2019年7月17日,星期三
首頁 / 焦點 / 犯眾憎!「口罩黨」 癱瘓稅務入境機關

犯眾憎!「口罩黨」 癱瘓稅務入境機關

為避免社會矛盾升級,政府決定暫緩修例工作,惟部分亂港分子未肯收手,昨日(24日)再發起所謂「接放工」行動,揚言要以癱瘓政府部門運作的方式向政府施壓。數百名身穿黑衣、戴口罩的亂港派昨午湧入灣仔稅務大樓,惡意堵塞大樓各出入口,更惡形惡相地宣稱大樓內人士「有出無入」,多個政府部門被迫暫停服務。令不少前來辦事的市民受累,有市民憤言:「你哋唔可以日日咁玩,我吔仲要生活 !」亦有市民忍無可忍,怒斥這些以搗亂搞事的示威者「我哋納稅竟然養你班×街出嚟,供你哋讀書!我唔理警察做過啲乜,一樣還一樣,呢啲係民生!」然而那些「口罩黨」一於少理,搞完稅務大樓又繼續再到入境事務大樓鬧事,擾攘近5小時才結束。

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!