2019年12月7日,星期六
首頁 / 點生活 / 日本詭異村落 走一個村民就多個稻草人

日本詭異村落 走一個村民就多個稻草人

如果一個村莊嘅稻草人仲多過村民,係咪會讓你覺得毛骨悚然?日本四國德島縣三好市就坐落著這樣詭異嘅村落,被稱為「稻草人村」。曾經呢個村莊都住著幾百個村民,不過由於後生仔陸續搬往城市工作,長者亦逐漸離世,該村莊逐漸變得死氣沉沉。69歲嘅綾野月見(Tsukimi Ayano)喺外地工作後返到村裏,由於覺得孤單,遂打算製作稻草人來代替離開嘅村民。佢用木條、報紙填塞稻草人嘅身體,用彈性纖維作皮膚,用編織羊毛做頭髮,最後為呢啲稻草人穿上不同衣服,塗上唇膏,化上簡單妝容,睇上去相當逼真。

現時,餘下嘅村民不足30人,而稻草人就達約300個,放置於村內各個地方,形態各異,亦吸引不少遊客前來參觀,讓本來沒落嘅村落又重新煥發生機。

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!