2019年12月11日,星期三
首頁 / 點生活 / 台男唔信邪兩次婚照 唔係扮殭屍就係黑白無常

台男唔信邪兩次婚照 唔係扮殭屍就係黑白無常

另類婚照層出不窮,不過走詭異邪氣嘅婚照你又見過未?台灣彰化縣有一名從事殯葬業行業嘅男子徐光輝,第一次結婚時竟選擇畫上殭屍妝,同妻子選擇喺公墓納骨塔前撒冥紙,來拍出陰森淒厲嘅另類婚照,不過該段婚姻僅維持4個月就以離婚收場。豈料徐先生並唔信邪,再婚時仍選擇與現任妻子挑戰禁忌,兩人扮成黑白無常喺陰森樹林裏拍鬼神婚照。

台灣有民俗專家指,婚照係喜氣事,若選在墳墓,會影響氣勢,若被孤魂野鬼抓到會被作弄,無法白頭偕老。不過徐先生就認為,之前離婚與另類婚照無關,係因為相處個性問題;不過現時自己婚姻美滿,現任妻子之前誕下一位女兒,目前還懷孕數月。

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!