2019年11月20日,星期三
首頁 / 點生活 / 創意「3D斑馬線」 司機直衝前要三思

創意「3D斑馬線」 司機直衝前要三思

近日,尼日利亞推出國內首條「3D斑馬線」,這種斑馬線畫法利用視覺上嘅錯覺,在路面上製造出立體效果,只有司機從駕駛座角度睇先會誤以為路面上有突起嘅白色方塊,而路人角度則只係平面。據悉,尼日利亞國內有約38%汽機車事故來自於衝撞到斑馬線上嘅行人。負責設計嘅科技公司「02AcademyLagos」指出,希望這種斑馬線可有效迫使駕駛員減速,禮讓行人,減少當地交通意外。

不少網民大讚:「有腦,超聰明嘅設計」、「幾有創意」、「呢個掂」,不過亦有網民質疑該設計反而有隱患:「立刻減速害死人,好容易畀後面車炒車尾」、「一唔留神信以為真,亂咁扭軚去避好似仲危險」。

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!