2019年6月21日,星期五
首頁 / 點生活 / 日本10大「最差世界第一」 你知幾多?

日本10大「最差世界第一」 你知幾多?

講到日本,唔少去旅遊嘅朋友都讚不絕口,但近日,日本平台「The Mystery」就公布了一個日本10大「最差世界第一」嘅調查結果,打破大家原先嘅美好幻想。其實日本嘅農藥使用量相當驚人,比美國與中國都高,高達美國嘅五倍之多!除此之外,日本廢棄處理量亦非常大,日本人每年幾乎都會丟棄 2,000 萬噸左右嘅剩餘食物,相當於每一秒鐘就有 8,600 個飯糰遭到丟棄,係美國人口嘅兩倍。至於撲殺流浪動物,日本每年會撲殺20萬隻流浪貓、10萬隻流浪狗,可以話每日都有約800隻動物被人類處死。另外,在食品添加物、基因改造食品、自來水氯含量、臥床老人數量、年輕人自殺率以及精神病院數量等方面,日本亦高居不下,被列為「最差勁的」世界第一。

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!