2019年4月20日,星期六
首頁 / 點生活 / 插圖師呻完Job無錢收 網民「壞行規唔抵可憐」

插圖師呻完Job無錢收 網民「壞行規唔抵可憐」

插圖師真係咁好蝦咩?!好多人覺得繪圖嘅嘢「畫幾筆」就搞掂,出價低、搵人笨老是常出現,近日有位Freelance插圖師在Fb撰文,指接到一份插圖工作,由對方提供人物造型,佢係畫完草圖畀對方睇過冇問題,就開始正式製作,完成後就whatsapp畀對方,但居然收到的回覆係「效果不錯,但可惜跟我們希望的風格有很大出入,所以不好意思啦,希望再有機會合作」。樓主鬧爆對方連邊度要修改都懶得講,一句唔需要就手打發你走,仲要係一毫子都唔畀。事件引起網民熱烈討論,有網友對樓主遭遇深表同情,亦有人指樓主唔收人訂,搏多啲job係破壞行規,唔抵可憐!

樓主其後更新帖文,指最初搵佢畫圖的人已經道歉,並應承會畀番份job錢。樓主不希望事件再繼續發酵,能就此完結。

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!