2019年5月25日,星期六
首頁 / 點揀 / 的士業界反擊Uber 增Call車app服務 你點睇?

的士業界反擊Uber 增Call車app服務 你點睇?

近日Uber本來準備推出新服務「Uber Flash」,可為乘客配對最就近的UberX或的士司機夥伴,但其合作方天誠汽車就突然擱置合作。而香港的士業議會則公布將開發新的士網約平台「eTaxi」,預料將於今年上半年推出,可對抗Uber及「白牌車」。據香港的士業議會主席熊永達稱,屆時用戶可透過手機應用程式預約的士,並可選擇車款、司機及行車路線等,目前已有近千名司機參與。熊亦強調:「佢(Uber)做到嘅,我哋完全做到,佢做唔到嘅,我哋都做到。」熊仲指出,「eTaxi」更有Call台服務,設語音系統通知司機;而Uber利用非法白牌車,以包車形式自行定價,相關做法可能違法。關於出行網約車輛平台嘅選擇,你又點揀呢?

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!