2019年4月18日,星期四
首頁 / 點生活 / 港男不滿利是僅20蚊 大鬧「到底有冇羞恥心?」

港男不滿利是僅20蚊 大鬧「到底有冇羞恥心?」

其實農曆新年收利是無論多少都係份心意啦,最緊要係圖個好意頭。不過近日就有一男網民喺Fb發帖,稱自己對收到僅有20港元嘅利是感到不滿,「佢哋到底有冇羞恥心?廿年前我都收緊20蚊一封啦,啲樓都升咗幾倍啦,廿年後又係20蚊一封,發神經!」

帖文一出就被網民鬧爆。大批網民話佢「不知所謂」,仲斥責道:「比我就話1蚊都比多你;其實你可以唔要嘅!為咗廿蚊呃like !2019最趣緻係你」、「老馮俾你?」,更有人諷刺話:「你係要靠利是先生存到果D人?」亦有唔少網民慨嘆:「而家樓價咁高,人工又唔加,20 蚊利正常啦!係你唔正常啫!」、「樓價升咗,物價亦都升咗,人工又唔係點升,個個都開金礦咖咩?!」、「反映經濟差,搵食艱難」。

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!