2019年6月20日,星期四
首頁 / 點生活 / 港媽縱容子女「反轉」飛機 後座大叔「以牙還牙」

港媽縱容子女「反轉」飛機 後座大叔「以牙還牙」

搭飛機最怕遇到什麼?答案可能是小朋友。有空中服務員在社交網站Fb稱遇到一家四口搭長途機,一對子女「坐唔定」兼在走廊玩,媽媽又縱容子女踩前座椅背,多位乘客先後向機組人員投訴,要求「港媽」制止子女,惟對方即反擊話「「小朋友玩下咋嘛,使唔使投訴!你哋對小朋友都冇愛心嘅。」隔一會,該名「港媽」投訴後座大叔用腳頂椅背,但大叔即指「我喺我媽媽心目中都係小朋友,阿姑你包容下啦!」版主在留言大讚「大叔好堅」,「佢媽媽80幾歲人仲喺佢隔籬,阿叔真係小朋友喎。」結果隨後8小時航程上,「港媽」與兩小朋友靜晒,而個爸爸……全程與三母子形同陌路人,一直只顧自己看電影。網民紛紛留言稱讚阿叔「真係好辦法」、「好憎『佢只係個小朋友』呢個藉口」。

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!