2019年2月16日,星期六
首頁 / 焦點 / 「獨會」後圍堵女途人 「獨人」盤問拍片玩公審

「獨會」後圍堵女途人 「獨人」盤問拍片玩公審

「港獨」分子日前喺港大搞旺暴3周年「紀念」集會,其中一個網名叫「Tony_c」嘅男子,聲稱發現有「可疑女子」在會場附近徘徊,又影參與者嘅「大頭相」。於是佢就喺集會後跟蹤對方到附近港鐵站,「盤問」該名女子參與集會目的,甚至拍埋片擺上網想公審對方,點知就似係俾網民公審返自己轉頭多啲喎!

影片可見,拍片男子不斷「盤問」該名女子參與集會目的,又無視人哋私隱,詢問對方住喺邊。片中只聽到拍片者把聲,但被跟蹤女子嘅樣貌就清晰可見。影片上載之後分分鐘被網民鬧爆佢離晒大譜,「Yuk Kwan Lau」就覺得跟蹤行為已經可以報警拉得,「輪輪李」亦質疑個拍片者:「自己內心有鬼就永久都覺得任何人有可疑及被人跟蹤和監視!」「Kenny Koon」狠批道:「呢D(啲)就係佢地(哋)所謂既(嘅)民主、自由,實在不知所謂!」

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!