2019年4月23日,星期二
首頁 / 點生活 / 小學生藉作文吐心聲 盼爸爸放下手機多陪自己

小學生藉作文吐心聲 盼爸爸放下手機多陪自己

近日,河南洛陽一名9歲小學生小智(化名)寫嘅一篇考試作文,題為《爸爸,我想對你說》,被深受感動嘅老師放喺網上分享,文章道出唔少孩子嘅心聲而被瘋傳。小智在文中話,爸爸每日從早到晚都對著手機,好似「餓狼盯著肥肉」咁,手機才是爸爸嘅「寶貝」;而對自己就唔多睇一眼,連檢查功課都好敷衍,仲會叫埋小智一齊玩手機。

小智仲寫道:「我想要的不是滿屋子的零食;也不是最高級的手機;更不是特別高級的玩具。我想要的只是您能放下手機跟我一起玩,那才是我感覺天下一生最開心的事……只要您能放下手機,我願意用東西換,哪怕是我的生命。」

小智嘅爸爸表示,睇完文章後好感慨,並自責陪伴兒子嘅時間太少。佢經常手機不離身係因為下班後仍需處理公務,無想過個仔會咁介意,兩夫婦都承諾以後每周會陪兒子玩耍。

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!