2019年9月18日,星期三
首頁 / 點生活 / 「阿媽!唔好催我起身啊!」農曆年不可做的五件事

「阿媽!唔好催我起身啊!」農曆年不可做的五件事

雖說農曆新年百無禁忌,但傳統上還有許多大大小小的過年習俗。打爛嘢會破財破運,所以要將所有易碎物品小心擺放,屋企有小朋友同養寵物的朋友應該多加留心。如果唔小心打碎,就要用紅色的紙包起來,然後默念「歲歲平安」。初一朝早沖涼洗頭會將財富與財運沖走,一眾貪靚人士可能要忍耐下。平時心急的朋友要注要了,如果叫人哋全名催人起床,會令對方成年都畀別人催促做事。

飲食方面有兩樣大忌。忌煮新飯,初一要吃除夕的隔夜餸,寓意年年有餘,另外健康人士唔好食維他命等補藥,早餐最好唔好食粥,否則全年「食粥水」。正如阿媽話寧可信其有,如果想下一年順順利利,平安大吉,大家就要注意了!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!