2019年7月19日,星期五
首頁 / 點漫畫 / 「反智峯」大聲公騷擾默劇表演 自稱為民抗議

「反智峯」大聲公騷擾默劇表演 自稱為民抗議

日前,民主黨立法會議員許智峯(瘋峯)同埋佢黨友、中西區區議員吳兆康去咗大館示威抗議,話居民不滿大館嘅表演發出「噪音」。但就撞正小藝團近乎默劇咁嘅表演,而瘋峯佢哋照樣用大聲公大吵大鬧,簡直係以身示範點樣用噪音擾民。其實理論上呢件事應該同返大館溝通協商,不過據民主黨班人稱,大館已經調動過表演時間、調校擴音器角度、減低聲浪,但佢哋仍認為「情況始終不理想」,於是決定去示威。

唔少網民鬧爆瘋峯班人嘅行為反智,數埋佢之前喺立法會強搶女EO手機一事,直接問:「仲未坐監咩佢?」網民「Pak Chai」批評道,「很明顯,許智峯等人一方面意圖破壞表演,找不到大館麻煩,便向小藝團下手。另一方面,由於場地清靜,正好讓樓上的居民清楚聽到自己的聲音,知道議員正在努力工作。」另一位網民「Maxine Ling」就話︰「至少五成係無聲表演,最嘈係不斷開咪大叫嘅許智峯。」

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!