2019年3月27日,星期三
首頁 / 點生活 / 被棄狗狗追車2年搵主人卻被撞 主人冷漠稱「我不領回」

被棄狗狗追車2年搵主人卻被撞 主人冷漠稱「我不領回」

可能有啲人飼養寵物不過係一時心血來潮,但對寵物來講係一輩子嘅承諾。台灣有一隻狗狗被主人遺棄路邊,兩年來牠不斷追著與主人架車款式相似嘅車為搵返主人,卻遇上嚴重車禍,身體多處受傷,相當虛弱,生命垂危。不忍睇到狗狗咁痛苦,好心人決定為佢進行安樂死,因為要主人決定放棄飼養先可以進行,最後只有通過狗狗身上嘅晶片聯絡上主人。點知主人就冷漠稱:「我不領回,人道毀滅費用我給,我只能做到仁至義盡,只能做到這樣子。」

網民紛紛批評主人心狠又冷血,以為用錢解決就係「仁至義盡」,如果決定唔養,就算送返收容所都比丟棄喺路邊要安全得多啦!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!