2019年9月19日,星期四
首頁 / 點生活 / 患「早衰症」兄妹貌似老人 仍樂觀積極過好每一天

患「早衰症」兄妹貌似老人 仍樂觀積極過好每一天

Michiel和Amber係一對年僅20及12歲嘅兄妹,不幸患有每800萬人先得1名會患上嘅罕見病,叫做早年衰老症候群,即「早衰症」。兩人老去嘅速度比正常人快8至10倍,5歲時身體就開始有變化,會掉頭髮而且牙齒、身高亦無生長,好似老人家一樣。

儘管早衰症讓這對兄妹外貌異於常人,遭受過唔少歧視,而且早衰症病人一般只能活到12歲,但佢哋互相支持,樂觀積極,活在當下,過好每一天。Michiel熱愛高卡車,空閒時亦會擔當DJ,而Amber則熱衷於舞蹈,兩人定期仲會同好友一起去打保齡。Michiel表示:「我很自豪能活到20歲,現時最老的早衰症患者為26歲,我想試著打破記錄!」

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!