2019年2月17日,星期日
首頁 / 點生活 / 日一上班族5年無執屋 住所變垃圾山自己瞓櫃頂

日一上班族5年無執屋 住所變垃圾山自己瞓櫃頂

日本有愈來愈多上班族,平日工作壓力大,又經常OT,返屋企無時間打掃整理,任由住所慢慢變成垃圾山。30歲嘅田中先生就係其中一位「人版」,佢身為工廠部門主管,早在5年前就因為研發新產品壓力太大,無為自己屋企清理垃圾,所以愈積愈多。而家佢間屋就堆滿咗衣服、雜物及垃圾,連行路都隨時會被阻擋或絆到, 而雪櫃内甚至仲有食用期限為2006年嘅發霉雞蛋,另外洗手間馬桶上更擺滿雜物,髒亂程度不忍目睹。更誇張嘅係,因為地上已無空位,佢每晚只能瞓喺儲物櫃櫃頂。最終佢實在無辦法先向清潔公司求助,清理垃圾。

專家指,事主呢種情況或者係出現社交孤立問題,部分人甚至會有抑鬱傾向,有機會導致「孤獨死」。建議佢哋嘗試轉換環境,多搵人傾訴下。

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!