星期一 , 3 月 30 2020
首頁 / 點生活 / 不滿麥當勞「走飲管」 網民老竇自購飲管派街坊

不滿麥當勞「走飲管」 網民老竇自購飲管派街坊

本港多間連鎖快餐相繼宣布「走飲管」,但部分市民平日用慣用熟,突然冇得用確係幾濕滯!近日有網民以「老豆癲咗,買咗幾包飲管派」為題發文,表示其父親在麥當勞用膳時沒有飲管,抱怨「環咩保。唔畀(派)咪又係我自己出返」,於是到超級市場以10元自購200支膠飲管,隨身帶備數支,只要在麥當勞看到有人無飲管可用時,就派給對方使用,形容此舉是為了狙擊盲目支持環保的人士。帖文旋即引起網民熱議,有網民大讚世伯的舉動,更封他為「飲管俠」、「真男人」,他們均認為環保只係一部份人嘅價值觀,唔係每一個人都要認同,推行政策唔係一刀切,想環保嘅咪唔好拎,有需要用嘅就拎。但亦有網民持相反意見,批評世伯行為幼稚,為環境製造更多垃圾。

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!