2019年2月22日,星期五
首頁 / 點漫畫 / 2018年度反對派爆事件卡│「自決派」姚松炎 朱凱廸

2018年度反對派爆事件卡│「自決派」姚松炎 朱凱廸

今年好快就過去,爆事件卡亦進入尾聲,今日要講的是「自決派」姚松炎及朱凱廸。反對派的「民主霸權」在今年3月立法會九龍西補選時的「泛民初選」中已展露無遺,本來大家同意初選得票第二高者係「Plan B」,但出選嘅「自決派」蟲炎(姚松炎)就怕自己被DQ,搵嚟狗頭軍師朱凱廸出面狂攻原先嘅「Plan B」馮檢基,結果引發陣營內罵戰,蟲炎最終亦輸埋。朱凱廸經此一役更被冠以「朱隊友」之名,朱凱廸心有不甘,於是報名參加村代表選舉來製造曝光率,但卻是弄巧成拙,不但被選舉主任裁定提名無效,更要面對「雙重DQ」,既要DQ其參加村代表選舉的資格,更要DQ其現有立法會議席。你畀幾多個嬲嬲佢?

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!