2019年8月26日,星期一
首頁 / 焦點 / 咖喱飯「叻唔切」 些牙P圖屈港鐵

咖喱飯「叻唔切」 些牙P圖屈港鐵

為咗呃Like,「新民主同盟」立法會議員咖喱飯(范國威)昨日居然連查證都懶,就share(些牙)咗一張照片,相中顯示港鐵嘅機鐵快線的橫額,將Merry Christmas(聖誕快樂)串錯成Marry Christmax。佢成班黃絲支持者就梗係如獲至寶,猛話咩證明咁大間公營機構連英文字都唔識串啦,香港已經「大陸化」啦咁。不過,張圖實在假得太離譜啦,網民一睇就知啲字係P嘅,揶揄咖喱飯等人炒車。

港鐵亦喺Fb發相,證明張橫額寫嘅係「往市區列車 Trains to city」,仲喺文中寫:「看圖不解釋,Merry Christmas!」仲標註咗「請保持安全距離」等句子。

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!