2019年1月17日,星期四
首頁 / 點生活 / 2018十大熱搜潮語 「係愛呀定係責任?」排第一

2018十大熱搜潮語 「係愛呀定係責任?」排第一

如果叫你講,2018年香港潮流用語第一名會係咩呢?「Yahoo!」10日公布「2018年十大熱搜潮語」排名,第一位就係「係愛呀?定係責任?」,出自暴雨中仍堅持工作的地盤工人之口。這句話由今年6月網絡熱傳短片而爆紅,片中地盤工人被問到「究竟有咩動力,驅使你喺呢個暴雨下工作呀?係愛呀?定係責任?」時,霸氣回應「係窮呀!XXXX」
其他入圍前十名的潮語依次是:無欲無求的「佛系」、歌手吳亦凡的常說的「Skr」、表示認同的「啱呀」、表示暖心的「係愛呀 哈利」、表達開心「精神」、表達放鬆的「Chill」、獲得電子遊戲「絕地求生」第一名的「食雞」、形容技術高超的「666」同表示懷疑的「真心咩」。
#潮語 #2018 #係愛定責任 #佛系 #skr
#點新聞 #dotdotnews 每日點新聞 ● 點解香港事
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!