星期六 , 4 月 4 2020
首頁 / 焦點 / 中大O camp爆非禮案 搞手「私了」冇報警

中大O camp爆非禮案 搞手「私了」冇報警

中文大學護理學院迎新營爆出疑似非禮事件。有人在Facebook「CUHK Secrets」專頁帖文指,校內O camp WhatsApp group流傳訊息,聲稱一名男新生在玩遊戲時,涉嫌兩度非禮擔任工作人員的高年級女學生。事後有其他工作人員向涉事新生了解,但對方「態度惡劣且對自己的行為毫無悔意」。而迎新營搞手「考慮到各方面因素所以冇報警處理」。

發布訊息是希望「你哋知道你哋呢一屆有一個咁卑劣嘅人存在」,以後無論參加大學定活動或組聚,「特別係牽涉酒精嘅場合,都想提醒你哋小心啲,尤其係女孩子要識得保護自己,唔想飲唔飲得記住say no, 有咩事一定要搵人求救。

不少網民留言,認為如事件屬實必須報警處理,絕對唔應該「私了」,因為涉事學生將來有機會接觸病人。中大指正了解事件。

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!