星期二 , 1 月 28 2020
首頁 / 點生活 / 連登仔投訴阿媽衛生常識勁差 網民:樓主未死係奇跡

連登仔投訴阿媽衛生常識勁差 網民:樓主未死係奇跡

有網民在連登討論區發表「有冇人呀媽衛生常識差到X街?」的帖文,指媽媽處理食物的衛生習慣糟糕,包括用扇蓋住Pizza,放入雪櫃的蘿蔔糕上面疊住一個碗,電飯煲浸幾日不洗等。樓主無奈又生氣:「唔知好嬲定好食,把扇直接掂到啲野食,整污糟啲野食之餘,食物啲油又整污糟把扇。」樓主指媽媽最近又出新招,當他告訴媽媽屋企有曱甴,不要再放食物在枱面,要包保鮮紙,媽媽就懶得直接將切開的半個橙向下扣在碗底。

不少網民見後都嘖嘖稱奇,稱樓主的媽媽簡直是「極品」,笑言「樓主仲未死算唔算係奇跡」。亦有網民分享咗自己媽媽的駭人事跡,「醃豉油蛋唔放入雪櫃,一星期後成兜發晒霉,一點點霉菌係醬汁面飄浮。返到屋企兜嘢冇左,以為佢丢左,點知原來佢洗乾淨d蛋食左。」

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!