星期一 , 1 月 20 2020
首頁 / 焦點 / 隊周庭補選 網民寸「中箭」鬥廢

隊周庭補選 網民寸「中箭」鬥廢

「香港眾志」終於定出參加立法會補選的人選?多間傳媒引述消息指,「眾志」日前通過由常委周庭,參加明年3月舉行的港島區補選。不過,反對派支持者對這消息的反應似乎麻麻,質疑她表現欠奉,更直指「眾志」在主席羅冠聰當選立法會議員後,一眾人等表現功利、自負,周庭只會是他們的「最後選擇」,有人更質疑她與「青年新政」中的游蕙禎等「獨派」中人「老友鬼鬼」,難得到他們的信心一票。

在羅冠聰被DQ後,傳統反對派聲稱達至「共識」,稱「眾志」在明年3月立法會港島區補選有「優先權」,而「眾志」也視該議席為「家天下」,竟擬派羅冠聰的女友、知名度極低的袁嘉蔚出選。不過,多家傳媒昨日報道,「眾志」最少有3人有意參加補選,經黨內甄選,終敲定由周庭出戰,最終仍有待全體成員大會討論及表決。

不少傳統反對派者對周庭出選反應欠佳。「Checky Lau」直言:「睇唔起眾志,為選而選。周庭有咩政績要投佢……選個廢既(嘅)入去有意思咩?」

「Lok Wong」揶揄道:「非建制支持者又要含住(淚)嚟投。」

「Hoi Ting Cho」就指:「你先話比(畀)大家(聽)你點樣有能力做一個立法會議員先出泥(嚟)選。我唔係從政既(嘅),唔洗(使)同你講咩政治倫理,我剩係要知點解你適合(其他人都係),如果唔係既(嘅),只會走多一個羅冠聰出泥(嚟)。」

批「中箭」自負拒交流

「Hugo Leung」更狠批道:「周庭同政治毒瘤游蕙禎咁friend,我係唔會選一個同偽獨關係曖昧不清嘅人做我的代議士。……班眾志去年入到議會後,當自己係星咁,唔跟泛民交流,唔去飯盒會。特首選舉漠視民意投白票打散民氣。6月沙中線追加撥款時又缺席投反對票。我唔會再選呢班自視甚高嘅人做議員。」

「鄧文釗」也道:「對呢班自負青年最近嘅尼Q行為表現,有點失信心。要投票,會是非建制派中的最後選項。」

「Tsang Mu」則提到「眾志」原常委林淳軒「違反黨內財政處理程序」一事:「自己個組織都搞到亂七八糟,(有人涉嫌)穿自己櫃桶底唔夠,仲要穿埋香港人嘅櫃桶底?點信你呀!」

文匯報記者:羅旦

[socialpoll id=”2471511″]

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!