2019年12月6日,星期五
首頁 / 焦點 / 「走數慣犯」劉小麗 犯眾憎被網民圍插

「走數慣犯」劉小麗 犯眾憎被網民圍插

在被DQ的「瀆誓四丑」中,邊個最乞人憎?當然係選舉期間大開空頭支票,之後走數走個不亦樂乎嘅劉小麗啦!佢被DQ,不少網民都拍手叫好。有人更揶揄,「經過今次之後,如果劉小麗將來再參選,大家應該會明白,她承諾『捐出一半議員薪金』,與她講『全民退保根本不會爆煲』,都是存在風險(的)。」

在四丑中,小麗老千(劉小麗)被DQ似乎最多人叫好。「熱狗」支持者「陳洛生」就出帖,恥笑她在宣誓後叻唔切,在fb發帖話自己慢讀是要「彰顯誓詞的虛妄」:「『虛妄』吖哪?而()家個議席就真係『虛』啦。……你呢種驕傲自負、自命高人一等嘅人係一定要受到教訓的。」

fb專頁「軒翥而翔」的廖詩颺就回帶,質疑小麗老千在選舉時承諾當選後會捐一半人工,以至所謂爭取「免供退保」都全部走數。「經過今次之後,如果劉小麗將來再參選,大家應該會明白,她承諾『捐出一半議員薪金』,與她講『全民退保根本不會爆煲』,都是存在風險(的)。」

網民「Wayne Leung」就提出:「佢(小麗老千)真心識計數?似膠人一名。」「Ryan Yiu Wayne Leung」就一語道破:「佢先唔膠,呃到選票講乜都得,結果咪選到囉,大把人畀(俾)佢呃到。雖則家下都係畀(俾)人DQ……」,更有網民妙句寸劉小麗「由當選到被DQ,一毫子都無捐過!」

香港文匯報記者羅旦

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!