2017年8月17日,星期四
首頁 / 編輯推介 / CY新界東落區 不停有人加油

CY新界東落區 不停有人加油

特首梁振英(CY)呢排頻頻落區,到咗荃灣、大角咀、旺角、天水圍、元朗、九龍灣同觀塘區探訪,其他區嘅街坊唔使失望,尋日終於到新界東喇!特首到大埔、粉嶺、沙頭角,同市民見面傾偈。市民爭相圍住CY,要求同佢合照,不停同特首講: 「支持你」。

不過,其間有一個舉止極端的女士,唔停向CY爆粗,又詛咒CY全家;不過,特首仲好鎮定,繼續爭取機會了解民情,嗰個行為怪異的女子,最後自討沒趣咁離開。

好似特首自己喺facebook話,佢上任之後,不斷以不同方式落區,直接體察民情,因為輿情和民情往往有重大落差。開始的時候,反對派發起衝擊,有人攔車,有人聚眾堵塞馬路,有人擲雞蛋,CY的回應是:「犯法的,就要繩之於法。」結果是:犯法的人被判刑後不再犯法,官員則繼續落區,這是社會兼顧自由、民主和法治的應有發展。「大家已經知道,我和官員不會因為有人衝擊,就放棄落區,反對派的衝擊,已經大為收斂。」

CY除咗探訪市民,仲跟進咗唔少《施政報告》嘅落實情況,例如視察大埔頌雅路嘅公屋地盤,呢個地盤前排響立法會畀人無故「拉布」拖延,幾經艱苦項目先可以通過,CY特登去視察,好明顯係對任內關心嘅公屋項目非常上心。之後特首又到粉嶺牽晴間旁嘅休憩用地,呢幅地係落實《施政報告》提出,等當區市民多一個地方可以運動和遛狗。

CY之後又探訪沙頭角的市民同視察唔同的公共設施,包括污水海底排放工程,以及房協新公屋「迎海樓」等,最後走到沙頭角碼頭同街市了解民情。特首還在沙頭角街市喝下午茶,零距離接觸市民,喝茶聊天,仲幫襯燒臘店,買咗半隻白切雞和半隻「白切鴨」。